Izložba “Idi onom što te vuče’’ posvećena Rejhanu Demirdžiću, postavljena u galeriji Općine Novi Grad

Izložba autorice Amine Abdičević “Idi onom što te vuče”, glumačka odiseja Rejhana Demirdžića otvorena je u galeriji Općine Novi Grad Sarajevo. Izložba govori o životu i radu jednog od najvećih pozorišnih glumaca u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, koji je ostavio veliki dio svog naslijeđa Muzeju književnosti i požorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, ujedno obilježavajući 42. godišnjicu Demirdžićeve smrti i 95. godišnjicu njegovog rođenja.

Izložbom je posebno obuhvaćen period glumčevog angažmana u periodu stvaranja Karađoza i predstava u Svrzinoj kući. Posjetioci će imati priliku pogledati dio eksponata (scenske i individualne fotografije, plakate, kritičku literaturu, lične predmete, priznanja i nagrade…)  iz bogate Demirdžićeve zbirke.

Izložba je opus glumačke odiseje u koju je Demirdžić krenuo kao petnaestogodišnjak u sarajevskom Narodnom pozorištu, zatim nastavio na teatarskim scenama Šapca, Titovog Užica i Niša, da bi se potom ponovo vratio na scenu sarajevskog Narodnog pozorišta, gdje je ostao do svoje mirovine.

Autorica izložbe i muzejska savjetnica Amina Abdičević zahvalila se Općini Novi Grad Sarajevo na uspješnoj saradnji, te je istakla lik i djelo Rejhana Demirdžića kao jednog od najboljih bosanskohercegovačkih i jugoslavenskog glumca.

,,Ove godine obilježava se 95. godina od njegovog rođenja i 42. godine od odlaska. Smrću ovog darovitog glumca, umjetničko Sarajevo je izgubilo svog najvrijednijeg člana, koji je bio neobično omiljen i u najširim krugovima prosječnih ljubitelja teatara. Prve glumačke korake napravio je upravo u Sarajevu i nakon velike karijere, vratio se u Sarajevo. Posebno zapažena Demirdžićeva saradnja bila je sa revijalnim programom tadašnje sarajevske televizije, gdje je godinama nastupao, kao nerazdvojan tandem sa dugogodišnjim kolegom, glumcem Rudijom Alvađem, sa prilozima čuvenog Mome i Uzeira”, kazala je Abdičević.

Abdičević je istakla da će njegova pojava ostati trajno prisutna kao svjedočanstvo, ne samo raskošnog talenta nego i burnih promjena u bosanskohercegovačkoj dramskoj umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 30. 08. 2022. godine, radnim danima, od 10 do 16 sati. Ulaz na izložbu za sve posjetioce je besplatan.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: