Večer posvećena književniku Izetu Sarajliću

U saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, P.E.N. Centar u BiH organizirao je “Večer posvećenu Izetu Sarajliću”, a povodom 20. godišnjice njegove smrti. Članovi P.E.N. Centra u BiH Ferida Duraković, Marko Vešović  i Gorana Simića razgovorali su o životu i stvaralaštvu Izeta Sarajlića, a moderator je bio predsjednik P.E.N. Centra u BiH – Asmir Kujović.

Pored mnogobrojne publike ovoj večeri prisustvovali su i kćerka Izeta Sarajlića, Tamara Sarajlić-Slavnić, inače kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te unuk Vladimir Slavnić.

Izet Sarajlić, zvani Kiko, (Doboj, 1930. – Sarajevo, 2002.) je bio bosanskohercegovački pjesnik, prozaist (objavljivao knjige autobiografske, memoarske proze), prevodilac i esejist. Objavio je preko 30 knjiga poezije, od kojih su neke prevedene na 15 stranih jezika.

Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja svog života. Izet Sarajlić je u Sarajevu pohadao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslavenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije U susretu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu radio je i kao novinar i pisao je poeziju.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Udruženja nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Kao član Društva pisaca BiH, zajedno sa Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Velimirom Miloševićem i Vladimirom Čerkezom, pokreće međunarodnu književnu manifestaciju “Sarajevski dani poezije” u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. godine.

Večer posvećena Izetu Sarajliću održana je u okviru projekta „Književni razgovori“ P.E.N. Centra u BiH, a uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: