Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”

Izložbu “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” možete pogledati od 29. 8. 2022. do 14. 9. 2022. svaki dan osim nedjelje od 10 do 19 sati.

Izložbu su organizirali Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u saradnji s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja Dana bosanske pismenosti, otvorena je danas u Sarajevu.

To je dokumentarna izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

Koncert “Kabare Nowadays“ 15. 9. 2022. u 20 sati

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 15. septembra 2022., godine u 20 sati biće održan koncert “Kabare Nowadays“ iz produkcije iMTM Sarajevo. Ulaz je slobodan.
Na koncertima nastupaju: solistica Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Melisa Hajrulahović-Tomić, mladi glumci Hana Zrno i Faris Pinjo, solisti Sara Vojičić, Narcis Zečić i Alma Ferović Fazlić uz klavirsku pratnju dirigenta Nenada Tešića, inače šefa orkestra Muzičke produkcije BHRT-a.

Repertoar koncerata obuhvata najljepše songove tzv. „showstopers“ te duete iz popularnih mjuzikla:„The Witches of Eastwick”, “Chicago”, “Dirty Dancing”, “Les Miserables”, “Wicked” i kultnog “Briljantina“, koji će simbolično biti posvećen zvijezdi mjuzikla, nedavno preminuloj glumici i pjevačici Oliviji Njutn Džon (Olivia Newton John).
Partner koncerta je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, a koncertnu izvedbu je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo – Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: