Izložba o Safetu Isoviću, autorice mr. Đane Kukić u čevrtak, 27. oktobra 2022. u 19 sati

Ove godine navršava se 15 godina od smrti doajena sevdaha Safeta Isovića (20.10.1936. – 2. 9. 2007.) Tim povodom kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH mr. Đana Kukić je realizirala izložbu o Safetu Isoviću koja će biti otvorena u četvrtak, 27. oktobra u 19 sati. Podršku realizaciji izložbe dala je Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS.

Na osnovu dokumentarne izložbe o životu i profesionalnoj karijeri ovog velikana sevdaha može se saznati kako se u printanim medijima pisalo o Safetu Isoviću na osnovu skeniranih primjeraka originalnih novinskih članaka iz porodične arhive kao i fotografija. Dio izložbe sadrži kompletnu, izuzetno bogatu diskografiju Safeta Isovića koja se može hronološki pratiti od prvog do posljednjeg objavljenog albuma i singl ploče, kao i njegove brojne nagrade i priznanja za rad. Također će se moći pogledati pojedini audio snimci prvih pjesama koje je u svojoj prepoznatljivoj interpretaciji izvodio Safet Isović.

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”

Izložbu “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” možete pogledati od 29. 8. 2022. do 14. 9. 2022. svaki dan osim nedjelje od 10 do 19 sati.

Izložbu su organizirali Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u saradnji s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja Dana bosanske pismenosti, otvorena je danas u Sarajevu.

To je dokumentarna izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

Koncert “Kabare Nowadays“ 15. 9. 2022. u 20 sati

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 15. septembra 2022., godine u 20 sati biće održan koncert “Kabare Nowadays“ iz produkcije iMTM Sarajevo. Ulaz je slobodan.
Na koncertima nastupaju: solistica Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Melisa Hajrulahović-Tomić, mladi glumci Hana Zrno i Faris Pinjo, solisti Sara Vojičić, Narcis Zečić i Alma Ferović Fazlić uz klavirsku pratnju dirigenta Nenada Tešića, inače šefa orkestra Muzičke produkcije BHRT-a.

Repertoar koncerata obuhvata najljepše songove tzv. „showstopers“ te duete iz popularnih mjuzikla:„The Witches of Eastwick”, “Chicago”, “Dirty Dancing”, “Les Miserables”, “Wicked” i kultnog “Briljantina“, koji će simbolično biti posvećen zvijezdi mjuzikla, nedavno preminuloj glumici i pjevačici Oliviji Njutn Džon (Olivia Newton John).
Partner koncerta je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, a koncertnu izvedbu je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo – Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: