Bogat program Sarajevskih dana poezije: Druženje pisaca za djecu, razgovor sa laureatom, književno veče…

U okviru 61. Sarajevskih dana poezije koje organizira Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, danas su u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održana tri programa. U popodnevnim satima družili su se pisci za djecu Bisera Alikadić, Mirsad Bećirbašić, Aleksandra Čvorović, Šefik Fiko Daupović, Marija Fekete Sullivan, Safet Sijarić i mnogi drugi. Urednica programskog sadržaja bila je književnica Jagoda Iličić.

U poslijepodnevnim satima organiziran je razgovor sa kurdskim pjesnikom koji živi u egzilu u Njemačkoj Husseinom Habaschom (Husein Habaš), dobitnikom Bosanskog stećka za 2022. godinu.

Uvodničar je bio Hajrudin Somun, novinar i diplomata koji je podsjetio na tešku sudbinu kurdskog naroda.

– Sudbina kurdskog naroda umnogome je slična sudbini našeg. Mnoge Habaschove pjesme kao da su nastale u Sarajevu za vrijeme rata, tematika je ista i jednako bolna – kazao je Somun.

Habasch je naglasio da kad nije oklijevao ni sekunde kada je dobio poziv da dođe u Sarajevu i primi vrijednu nagradu koje dodjeljuje Društvo pisaca BiH.

– Presretan sam što sam u Bosni i Hercegovini i zaista neću pretjerivati ako kažem da mi je bio san da dođem u ovu zemlju jer sam puno čitao o vašoj historiji i kulturi, ali i tragediji. Sretan sam što je vaša borba završila i vi imate svoju zemlju, dok moj narod to nažalost nije još uspio. Iako puno mojih pjesama govori o tragediji moga naroda, trudim se pisati i o lijepim stvarima. Smatram da pjesnici imaju “treće oko” kojim vide ono što obični ljudi ne vide i zato možemo riječima iskazati sve ono ružno i lijepo na svijetu što “nepjesnici” ne vide – kazao je Habasch.   

U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH navečer je priređeno pjesničko veče u povodu 40. godišnjice smrti Nikole Šopa. Uvodno slovo o Šopu dao je Željko Ivanković, dok je stihove ovog velikog pjesnika govorila glumica Hasija Borić. U okviru pjesničke večeri svoju poeziju govorili su Mustafa Balje (Kosovo), Dino Burdžović (Crna Gora, Njemačka), Enes Halilović (Srbija), Nadija Rebronja (Srbija), Dragana Tripoković (Crna Gora), Aleksandra Čvorović, Fadila Nura Haver, Senka Marić, Mujo Musagić, Goran Simić, Šejla Šehabović, Senadin Musabegović, Faiz Softić, Amir Talić…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: