Kurdskom pjesniku Husseinu Habaschu uručen Bosanski stećak 2022

Kurdskom pjesniku Husseinu Habaschu večeras je u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević uručio nagradu “Bosanski stećak” za 2022. godinu, a u okviru 61. Sarajevskih dana poezije.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskih dana poezije Mile Stojić u obrazloženju nagrade kazao je da je Habasch rođen u Siriji, a kao emigrant živi u Njemačkoj. Dodao je da je većina njegovih pjesama protkana neprebolnoim razdaljinom i tom egzilantskom sudbinom

– Poezija Husseina Habascha svojim osebujnim izrazom i lirskom snagom, svjedoči o jedinoj podjeli među ljudima: na one koji biju i na one koji primaju udarce. I vapaj za slobodom i nada za pravdom, želja za mirom poruke su ovog autentičnog pjesničkog angažmana. Bosanski stećak dodijeljujemo jednom kurdskom pjesniku u momentu kad se u Evropi probudio isti onaj kiklop rata, koji guta nevine ljude pred licemjernim i bešćutnim licem svijeta. Gospodine Huseine Habaschu, od srca Vam čestitam na ovoj našoj izvanrednoj nagradi! – kazao je Stojić.

Laureat Habasch zahvalio se Društvu pisaca BiH na nagradi, a posebno Miletu Stojiću kojeg smatra prijateljem.

– Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u mom srcu i ovo je velika čast za mene. Hvala Sarajevo, hvala Bosno i Hercegovino – kazao je Habasch.

Habasch je preveden na mnoge svjetske jezike, a iduće godine će i Društvo pisaca objaviti izbor njegovih stihova.

U okviru dodjele nagrada održano je i pjesničko veče, a svoje stihove, pored Husseina Habascha, govorili su i Bisera Alikadić, Mustafa Balje (Kosovo), Dino Burdžović (Crna Gora, Njemačka), Enes Halilović (Srbija), Željko Ivanković, Almin Kaplan, Senka Marić, Milorad Popović (Crna Gora), Nadija Rebronja (Srbija), Faiz Softić, Dragana Tripković (Crna Gora), Almir Zalihić, Adnan Žetica…

Voditeljica programa bila je Aida Krehić, a za muzički dio bio je zadužen Enes Ibričević na gitari.

Sarajevski dani poezije traju do 7. juna, a tokom posljednja dva dana planirano je gostovanje Husseina Habascha u sarajevskim srednjim školama i to u Gimnaziji Obala, Prvoj bošnjačkoj gimnaziji i Gazi Husrevbegovoj medresi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: