Otvoreni 61. sarajevski dani poezije

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH svečano su otvoreni Sarajevski dani poezije, 61. po redu. Uz čitanje poezije bh. pjesnika još jednom je naglašena važnost ove manifestacije.

Uz mnogobrojne goste iz regije, ali i bh. pisce, do 7. juna na Sarajevskim danima poezije održavat će se programi kroz koje će se pokušati njegovati kultura sjećanja na pisce koji su preminuli, ali su dio bh. književne historije. Istovremeno će se pokušati privući i mlađi ljubitelji književnosti, kako bi shvatili, čitali, a sutra možda i stvarali poeziju.

“Zato je jako važna ta spona između pjesnika koji su bili tu u nekom ranijem periodu, koji su danas u nekom svom poznijem dobu i ovih mladih pjesnika koji će biti budućnost i Sarajevskih dana poezije i književnog života općenito u BiH”, kaže Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH.

Različitima programima pjesnici će pokušati na svoj način ponuditi lične odgovore o svijetu koji ih okružuju, društvu kakvo jeste danas

“Postoji hermetična vrsta poezije koju skoro niko ne razumije i probijate se kroz nju kao kroz neku alhemiju, ali većina savremene poezije nije takva i vrlo je inetersantno kako manifestacije poput Sarajevskih dana poezije upravo služe tome da ljudima približe”, navodi Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Sarajevski dani poezije su jedinstvena pjesnička smotra koja svojim djelovanjem pokušava više od šest decenija promovirati i popularizirati poeziju kao književni žanr koji na poziva na individulano osvještavanje i samopromišljanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: