Izložbe o Ziji Dizdareviću i Izetu Sarajliću na Međunarodnim književnim susretima “Cum Grano Salis” u Tuzli

Na ovogodišnjim Međunarodnim književnim susretima “Cum Grano Salis” Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH predstavio je dvije izložbe kustosice Tamare Sarajlić-Slavnić.

Izložbom “Jedan dan u mojoj kasabi“ koja je posvećena životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika Zije Dizdarevića u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli otvoreni su 21. Međunarodni književni susreti “Cum Grano Salis”. Izložba sadrži dokumentarnu građu, pisma, rukopise, fotografije i knjige. 

Drugog dana Susreta u Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je  izložba “Vrijeme je naše. Ono će biti naš saveznik”, autorice Tamare Sarajlić Slavnić, posvećena bosanskohercegovačkom historičaru filozofije, esejisti, prevodiocu i pjesniku Izetu Sarajliću, koji je objavio preko 30 knjiga poezije, od kojih su neke prevedene na 15 stranih jezika. Na izložbi su prezentirana pisma koja su Sarajliću slali književnici, umjetnici, književni kritičari, predstavnici pojedinih izdavačkih kuća, obožavatelji iz cijele Jugoslavije, kao i iz Italije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Sovjetskog Saveza, Poljske, Turske, Bugarske, SAD, Kube, Argentine…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: