U petak, 19. novembra otvorenje izložbe “Imamo Muzej”

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u povodu 60. godišnjice rada priprema izložbu pod nazivom „Imamo Muzej. Izložba će biti otvorena u petak 19. novembra 2021. godine u 12 sati, a prema riječima direktorice Muzeja Šejle Šehabović na njoj će biti prikazan dio arhiva rada ove institucije kulture tokom šest decenija.  

  • Osim zbirki koje sadrže više od 20.000 eksponata, Muzej sada može pokazati i 60-godišnji arhiv vlastitoga rada.  Predstavit ćemo djelimično neke od najstarijih i najnovijih izložbi koje su uposlenici muzeja radili i u kojima je učestvovao. Također, prikazat ćemo i historiju našega rada kroz saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inozemstvu, kao i dokumente koji se tiču samoga rada Muzeja. Sve ovo će nam pokazati koliko se zapravo naša nedavna prošlost, prije samo 60 godina,  i organizacija života i upravljanje kulturnom baštinom razlikuju od današnjeg javašluka u kojem, nažalost, učestvujemo – kazala je Šehabović.

Dodaje da će  izložba „Imamo Muzej“, više kustosice Đane Kukić  pokazati selekcioniranu građu iz n arhiva i mnoga muzejska izdanja koja možda nisu dugo ni viđena.

  • Mi zapravo želimo proslaviti 60 godina od kojih, evo skoro polovinu, postojimo kao institucija bez državnog staranja. To pokazuje dvije stvari: da je nama bilo teško raditi, ali i da za ovaj Muzej ima puno interesovanja i ljubavi širom svijeta, pa smo se tako nekako uspjeli izdržavati ovih 60 godina – ističe Šehabović.

Dodaje da se ove godine ekipi Muzeja pridružuje i kreativni tim Prve gimnazije Sarajevo, pod vođstvom prof. Jesenke Jusko.

  • Oni će učestvovati u izlaganju postavke i u vođenim turama koje će biti zakazivane svaki dan, vezano uz projekat koji već dugo godina zamišljamo – gdje bi djeca bili kustosi i kustosice našega Muzeja. Ovo radimo jer nam stvarno treba volonterski rad, ali i u simboličkom smislu želimo pokazati koliko je važan odgoj muzejske publike i da zapravo današnje generacije ne brinu o našoj baštini i da je sve u što se najviše možemo pouzdati mladost naše zemlje – kazala je Šehabović.

Sam naziv izložbe kustosica Kukić je uzela iz članka iz 60-ih godina koji je izašao u Oslobođenju pod naslovom “Imamo muzej”.

  • Bila je to velika pobjeda prve direktorice Muzeja, Razije Handžić, koja je uradila jednu ogromnu lobističku kampanju kako bi u našoj Socijalističkoj republici, a ne u nekoj drugoj, bio osnovan jedini muzej nacionalne književnosti u tadašnjoj Jugoslaviji – zaključuje Šehabović.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: