Obnavljamo depo zahvaljujući Međunarodnom fondu za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju 2021. njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, Goethe-Institutu i drugim partnerima

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine jedan je od aplikanata iz BiH koji je dobio sredstva iz Međunarodnog fonda za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju 2021. njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, Goethe-Instituta i drugih partnera.

Sredstva će biti utrošena na rekonstrukciju, sanaciju i modernizaciju muzejskog depoa u kojem se nalazi više od 20.000 eksponata raspoređenih u 67 književnih i 17 pozorišnih zbirki. 

Projekt će trajati 6 mjeseci, započeo jer u septembru, a završit će u februaru 2022. godine.  

Zbirke se čuvaju u depou koji se nalazi u podrumu kuće porodice Despić, izgrađenoj sredinom 19. stoljeća, a koja je kulturno-historijski spomenik prve kategorije.

Prostor depoa nije namjenski predviđen za arhiviranje i čuvanje pretežno papirnate građe i neophodno je njegova obnova i uređenje kako bi se očuvala građa koja je u fizičkoj opasnosti. To je neophodno prije svega zbog toga što je tokom velikih poplava koje su 2015. godine zahvatile cijelu našu zemlju voda prodrla u podrum i tada je oštećen manji dio građe koji nije bio adekvatno smješten u ormare zbog nedostatka prostora u istim. Osim toga nakon prodiranja vode dio metalnih ormara je postepeno korodirao i postao neupotrebljiv.

Također, u vrijeme pandemije brojni istraživači/istraživačice bili su onemogućeni da fizički posjete Muzej i da rade istraživanje za svoje naučne radove, doktorske disertacije, diplomske radove i drugo.

Zaštita i sistematizacija građe Muzeja je osnovni preduvjet da se krene sa procesom digitalizacije zbirki čime će ona postati dostupna zainteresiranim istraživačima iz cijelog svijeta, posebno onima sa studija slavistike. Na taj način bit će ublažene posljedice pandemije dok se stanje ne normalizira, a i Muzej će biti spreman za sve slične situacije u budućnost.

U sklopu fizičke zaštite eksponata planirana je i pilot analiza i digitalizacije dvije izabrane zbirke (jedna iz oblasti pozorišta jedna iz književnosti) kako bi se napravila sistematizacija i osigurali uvjeti za pristup građi istraživačima izvan Bosne i Hercegovine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: