Otvorena multimedijalna izložba „Concert Hall Sarajevo 2001-2021.”

U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je otvorena multimedijalna izložba „Concert Hall Sarajevo 2001-2021.“

Izložba je dio programa Internacionalnog Art festivala GRAD, a na njoj su predstavljeni  originalni dokumenti koji se odnose na dvadesetogodišnju historiju projekta „Concert hall Sarajevo“ (CHS) koja je trebala biti izgrađena na Marijin Dvoru.  Ovaj projekt je rezultat međunarodnog ugovora Sarajeva i Rima, a odabran je na 10. Bijenalu mladih umjetnika Mediterana IiEvrope koje je organizirao Međunarodni centar za mir (IPC).

– Međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja koncertne dvorane u Sarajevu ”Sarajevo Concert Hall” raspisan je 1999. godina, a realizovali su ga zajedno Kanton Sarajevo i Grad Rim. To je bio prvi Međunarodni konkurs koji je raspisala naša zemlja, objavljen je u 47 zemalja. Prijavilo se 920 timova, a pobijedila je grupa „Urbanfutura“ – kazao je Ibrahim Spahić, predsjednik IPC i vođa građanske inicijative za izgradnju SCH.

Predsjednica međunarodnog žirija bila je ugledna britanska arhitektica iračkog porijekla Zaha Hadid, a sačinjavali su ga i članovi najznačajnijih arhitektonskih asocijacija i institucija Rima, Pariza, Berlina i Sarajeva.

Članovi bh. žirija bili su Nedžad Kurto i Said Jamaković, a sekretar žirija Nihad Čengić.

Čengić ističe da su poslijeratne godine bile zlatne godine Sarajeva.

–  Tada je 3.000 mladih ljudi bilo fokusirano na Sarajevo. Bile su to godine velikih očekivanja, kada su Sarajevo i Rim htjeli zajedno graditi budućnost ovog grada. To zajedništvo nam je svima davalo snagu. No, to vrijeme je kratko trajalo. Tog zajedništva i interesa više nema. Ne znam da li je došlo do zasićenja ovim projektom, da li više ne prepoznaju vrijednost kulture, da li je borba za zemljište da bi se izgradio poslovni objekt ili tržni centar prevladala. Vjerovatno sve to zajedno – kazao je Čengić.

Arhitekta Zoran Doršner, poznat po tome što je pripremao Sarajevo za Olimpijadu, kazao je da je pozitivno iznenađen Spahićevom  istrajnošću u “guranju” projekta koncertne dvorane.

– Ta dvorana bi dala dušu tom dijelu Sarajeva, a smatram da smo mi  projektantski i umjetnički dorasli takvom projektu – istaknuo je Doršner.

Otvorenju izložbe su prisustvovali Matteo Evangelista, prvi sekretar Ambasade Italije u BiH, Amela Elezović iz Ureda za kulturu Ambasade Italije u BiH, prof. dr. Kemal Hanjalić savjetnik gradonačelniceSarajevaza obast tehničkih nauka i mnogi drugi.

Otvorenje izložbe uljepšali su učenici Srednje muzičke škole Sarajevo, Vedad Husomanović (harmonika) , Husejn Bajraktarević (harmonika), Emedina Laličić (solo pjevanje) i Nedim Fejzić (klavir).

 Na izložbi, između ostalog, posjetioci mogu pogledati zapisnike sa radnih sjednica žirija Međunarodnog arhitektonskog konkursa za Concert Hall Sarajevo održanih 26. 27. i 28. maja 1999.  sa ocjenama prijavljenih projekata. Tu je i tekst javnog poziva natječaja s ciljem izrade projekta objavljenog u „Oslobođenju“ 18. 1. 1999. Godine, mapa Master plana Marijin Dvor sa ucrtanim objektom Sarajevo Concert Hall, promotivni materijali i drugo. Izložba je otvorena do 22. septembra, a posjetioci mogu i potpisati simboličnu peticiju za nastavak realizacije projekta „Concert Hall Sarajevo“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: