Uspješno završen jednogodišnji projekt online predstavljanja 12 zbirki

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine završio je projekt koji je trajao 12 mjeseci. Riječ je o online predstavljanju 12 zbirki od ukupno 97 koliko ih se čuva u ovoj kulturnoj instituciji.

Prema riječima direktorice Šejle Šehabović sve je počelo prije godinu dana, u jeku pandemije, zbog toga što “muzealci” nisu znali kada će biti u stanju uživo prenijeti i približiti barem mali dio blaga Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

“Zato smo odlučili iskoristiti prednosti digitalnog doba i uz pomoć društvenih mreža predstaviti svakoga dana po jedan originalni dokument u vlasništvu Muzeja. Ovo je bila jedinstvena prilika da se vide I oni eksponate koji se nalaze u našem depou i nisu dostupni široj javnosti već samo istraživačima.  Naš cilj je bio svakoga dana ponuditi nešto što nigdje drugo ne možete vidjeti” – kazala je Šehabović.

Projekt je počeo 1. avgusta 2020. godine predstavljanjem eksponata iz zbirke Zija Dizdarević, a završen jučer, 31. avgusta predstavljanjem posljednjeg eksponata iz zbirke Hasan Kikić. Između toga pratioci muzeja na Facebooku i Instagramu imali su priliku vidjeti najzanimljivije rukopise, dokumente, fotografije i predmete iz zbirki: Isak Samokovlija, Ahmet Hromadžić, Skender Kulenović, Silvije Strahimir Kranjčević, Derviš Sušić, Mak Dizdar, Marko Marković, Razija Hadžić, Novinski članci o pozorišnom životu u BiH i Sarajevu i Hamza Humo.

U predstavljanju su učestvovali viši kustosi Tamara Sarajlić-Slavnić I Đana Kukić, muzejski savjetnik Nedim Mušović te saradnici Muzeja Ifeta Lihić Zlatan Delić.

Kustosica Sarajlić-Slavnić navodi da joj je bilo veoma zanimljivo predstavljati zbirke jer je na taj način i ona sama bolje upoznala muzejsku građu u njima.

“Neke od zbirki su toliko bogate da nisam stigla u mjesec dana predstaviti ni polovinu materijala tako da je puno zanimljivih muzejskih eksponata ostalo i dalje nepoznato. Također, žao mi je što sam obradila samo jednu pozorišnu zbirku Muzeja. Raduje me što su prijatelji Muzeja pratili naš rad i shvatili kako bogatom muzejskom građom raspolaže naša institucija” istaknula je Sarajlić – Slavnić.

Da je projekt bio izuzetno uspješan smatra i kustosica Đana Kukić.

“Svaki predstavljeni eksponat postao je dio svakodnevnice šire Facebook i Instagram zajednice unatrag 12 mjeseci.  Muzej je otvorio svoj arhiv i njegova bogata građa postala je dostupna ne samo u periodu trajanja pojedinačnih izložbi nego u kontinuitetu od 365 dana” – kaže Kukić.

Projekt koordinatorica Mihneta Stupac-Avdić, koja upravlja društvenim mrežama ove instititucije, navodi da je online predstavljanje zbirki imalo najveći odjek od pojavljivanja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH na Facebooku i Instagramu.

“Broj pratilaca se povećao za nekoliko hiljada, a imali smo puno upita, ne samo iz naše zemlje nego i regiona, o piscima i predmetima vezanim za njihovo stvaralaštvo i svakodevni život. Zbog uspjeha ovog projekta morat ćemo razmisliti i o slijedećem jer su nam se društvene mreže pokazale kao izuzetno korisno oruđe u promociji rada Muzeja” – zaključila je Stupac-Avdić.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: