Sarajevska premijera dokumentarnog filma “Piralen naš svagdašnji”

Sarajevska premijera dokumentarnog filma “Piralen naš svagdašnji” bit će održana u ponedjeljak, 28. juna 2021. godine u 16 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon filma planiran je razgovor u kojem učestvuju: Šejla Šehabović, Marko Gačnik, Husein Oručević, Damir Arsenijević, Sanja Horić i Azra Jašarević. Moderacija: Adnan Gavranović.

Film“Piralen naš svagdašnji” nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak (ZVZ). Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film “Piralen naš svagdašnji” govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel,koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

U sklopu projekta nastao je i strip “Zemlja-Voda-Zrak” koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević – osnivač platforme ZVZ, te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Jedan od “junaka” ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

“Zemlja-Voda-Zrak” je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnost.

Više informacija o događaju i cijeloj platformi možete naći na web stranici platforme www.zemljavodazrak.com ili na e-mail adresi ug.front.slobode@gmail.com.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: