Otvorena multimedijalna izložba, cilj je da mladi o antifašizmu uče na novi način

Multimedijalna izložba “Antifa 2.0” otvorena je danas u galeriji Mak Muzeja književnosti I pozorišne umjetnosti BiH. Izložba je dio istoimenog projekta koji provodi Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), pod pokroviteljstvom fondacije Rockefeller. Cilj projekta je podizanje svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora.

 “Ovom edukativnom izložbom želimo  pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Cilja grupa ove izložbe su prije svega mladi ljudi” kazala je Irena Hasić, izvršena direktorica YIHR BiH, koja je I otvorila izložbu.

Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora, a nastala je iz želje da se o antifašizmu uči na drugačije načine, a ne samo onako kako se uči u današnjim školama.

– Cilj nam je da što više mladih vidi ovu izložbu pa će nakon Sarajeva biti postavljena u Mostaru i Banjaluci. Vjerujemo da ćemo postići institucionalnu saradnju sa školama i da ćemo ući u jedN veći projekt umrežavanja koji za cilj ima drugačije učenje antifašizma – kazala je projekt koordinatorica Anđelka Matijević.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 15. maja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: