Prikazan dokumentarni film “Pismo za Sarajevo”

Dokumentarni film “Pismo za Sarajevo” iz 1993. godine koji svjedoči o konvoju Alzas – Sarajevo prikazan je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kao dio programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”. Autori filma su Laurent Mazurier i Dominique Siedlaczek, u produkciji France 3.

Nakon projekcije upriličeno je druženje sa fotografom Jean-Claudeom Hattererom, autorom izložbe fotografija “Europa–Alzas–Sarajevo 1993“. koja je polovinom februara bila postavljena u galeriji Muzeja. Razgovor sa Hattererom vodio je Ibrahim Spahić, direktor Festivala.

Prema riječima Hatterera, koji se nakon konvoja iz 1993. godine još nekoliko puta vraćao u Sarajevu, sama organizacija trajala je dva mjeseca. Konvoj od 35 kamiona i 25 manjih vozila, krenuo je iz Strazbura u februaru 1993. i stigao do Sarajeva dvije sedmice kasnije, prevozeći 350 tona materijala.

– Krenuli smo na taj neizvjestan put i imali smo brojne poteškoće što se može vidjeti u ovom 23-minutnom filmu. Na samom ulazu u Sarajevu, na kontrolnom punktu koji je držala VRS zaustavili su nas i tražili dio tovara. Pošto je bio bio doveden u pitanje prolazak konvoja, morali smo im ostaviti tovar iz čak sedam kamiona, ali potrudilismo smo se da to budu oni sa najmanjom količinom namirnica i bolničkih potrepština. Meni je najvažnije da kad smo se vratili u Francusku naša su svjedočanstva, fotografije i snimci iz ratnog Sarajeva doprinijeli su da bude organizirano još nekoliko humanitarnih konvoja – kazao je Jean-Claude Hatterer.

Ibrahim Spahić je kazao da je ponosan što je film o humanitarnom konvoju prikazan u Sarajevu nakon tri decenije, a posebno je zahvalan Jean-Claude Hattereru koji je izdvojio vrijeme da opet dođe u Sarajevu.

– Bosna i Heregovina je u ratu imala prijatelje i ima ih i sada, ne smijemo to nikad zaboraviti. Te konekcije moramo čuvati i razvijati ih u budućnosti uključivanjem mlađih naraštaja – kazao je Spahić.

Direktor Francuskog instituta u BiH Jean-Christophe Thiabaud ukazao je na važnost održavanja davno uspostavljenih veza između Bosne i Hercegovine i Francuske.

– Nakon 30 godina Francuska je dio velikog projekta zajedno sa Italijom, Njemačkom i Austrijom te Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o Erasmus plus projektu solidarnosti. Ti mladi ljudi su naša zajednička budućnost – kazao je Thiabaud.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: