Otvorena izložba “Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića”

U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine otvorena je izložba “Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića”, autorice Đane Kukić.

Izložba je nastala u saradnji Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Bosni i Hercegovini i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Prema riječima autorice, inače kustosice Muzeja, prošle su dvije decenije otkad je bosanskohercegovačka publika zadnji put imala priliku pogledati originalne eksponate koji svjedoče o životu i bogatoj spisateljskoj karijeri Alije Isakovića, jednog od najvećih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih književnika i intelektualaca.

– Povod za novu izložbu o Isakovićevom književnom, društvenom i kulturnom angažmanu sasvim je opravdan iz dva razloga. Prvi predstavlja njegovanje kulture sjećanja koja je izuzetno važna jer izložba je prvenstveno edukativnog karaktera. Drugi povod je obilježavanje značajnog jubileja, 120 godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod i uloga Alije Isakovića kao predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje Preporoda u 1990. koja je predstavljala nastavak prekinutog rada ovog društva u 1949, kao i rad drugih nacionalnih društava: Napretka i Prosvjete, navodi autorica Kukić.

Na izložbi su prikazani lični dokumenti, fotografije, novinski članci, pisma, knjige i drugi eksponati koji svjedoče o životu i djelu ovog književnika. Alija Isaković je bio dramaturg, pisac, publicist, antologičar, leksikograf i historičar jezika i književnosti. Autor je dva rječnika: Rječnik karakteristične leksike u bosanskom jeziku (1993) i Rječnik bosanskog jezika (1995).

Isaković je poznat i po svojim dramama, među kojima se posebno ističe “Hasanaginica”, koja je najprije izvedena u Narodnom pozorištu u Mostaru 1981. godine, a onda objavljena i kao dramski tekst te adaptirana kao TV drama na tadašnjoj Televiziji Sarajevo 1983. godine u režiji Aleksandra Jevđevića i s Nadom Đurevskom u naslovnoj ulozi Hasanaginice.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: