Svečano otvoren obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Obnovljeni i sistematizirani depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine danas su svečano otvorili Simone Voigt, direktorica Goethe-Instituta BiH, Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS i Šejla Šehabović, direktorica Muzeja.

Projekt obnove trajao je šest mjeseci, a finansiran je sredstvima Internacionalnog fonda za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju 2021. njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini i drugih partnera, (Funded by the International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut and other partners).

 U posljednjoj fazi projekt je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Zahvaljujući ovom projektu više od 20.000 eksponata je zaštićeno i na sigurnom, uposlenici Muzeja u svakom trenutku mogu jednostavno pronaći bilo koji dokument, a stvoren je i dodatni prostor za nove zbirke.

Direktorica Voigt kazala je da je obnova depoa jedan od 10 projekata u BiH koji su podržani iz Internacionalnog fonda.

– Fond je osnovan u ljeto 2020. godine s ciljem da se umanje razarajuće posljedice pandemije koronavirusa na kulturu i obrazovanje. Od septembra 2021. do februara ove godine podržali smo 215 projekata iz 59 zemalja. Veoma smo ponosni da je upravo projekt Muzeja književnosti izabran sa još šest iz cijelog svijeta i predstavljen na web stranici Internacionalnog fonda za pomoć. To pokazuje još jednom posebnost ovog Muzeja kao mjesta sjećanja i institucije važne za razvoj književnosti  – kazala je Voigt

Ministar Avdić se zahvalio Goethe-Institutu koji već  22 godine djeluje u BiH i prijateljskom narodu Njemačke te čestitao direktorici Šehabović na uspješno završenom projektu.

– Na početku mandata sam imao priliku da posjetim ovu lijepu kuću koja ima veliku vrijednost. Ovaj muzej je dio našeg identiteta i zato je opredjeljenje Ministarstva kulture i sporta KS  i Vlade Kantona Sarajevo da pomažemo svih sedam institucija kulture od značaja za BiH u punom kapacitetu, posebno u okolnostima društveno-političkog stanja kakvo je trenutno u našoj zemlji. I ove godine smo izdvojili značajna sredstva za tu svrhu. Svi čuvari kulturnog blaga su svjedoci da neizbrisiv trag ostaje zauvijek – kazao je Avdić.

Direktorica Šehabović podsjetila je da se u normalnim zemljama svakih pet godina vrši stukturalno ulaganje u institucije kako bi im se pružila prilika da se dalje same razvijaju što u BiH nije slučaj.

– Ne znam kojom čarolijom mi uspijemo svakih pet godina da napravimo jedan kapitalni priojekt koji promijeni budućnost našeg Muzeja. Ovaj put smo to uspjeli uz pomoć Internacionalnog fonda, ali okolnosti su takve da je premalo sredstva i vremena za realizaciju vrijednih projekata.. Srećom, Ministarstvo kulture i sporta KS  pratilo je naš rad i pružilo nam ruku u presudnom trenutku. Mi smo Muzej koji se razvija i navikli smo da “sklapamo” kraj s krajem, a kad se desi katastrofa poput pandemije, kada nije moguće održavati događaje mjesecima, mi se okrenemo našem primarnom poslu, a to je sistematizacija građe – kazala je Šehabović.

Direktorica Šehabović zahvalila se saradnicima Ifeti Lihić i Emi Muftarević, autorici projektne ideje i koordinatorici projekta Mihneti Avdić, višim kustosicama  Đani Kukić, Tamari Sarajlić, uposlenicima Miralemu Dizdareviću i Bedini Nuhanović te Admiru Šahoviću, direktoru firme “Prodoor”.  Također se zahvalila i brojnim volonterima, posebno učenicima Prve gimnazije Sarajevo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: