Promocija knjige “Gola psovačica” Bisere Alikadić

Knjiga poezije “Gola psovačica” bh. pjesnikinje Bisere Alikadić predstavljena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.
Sintagma, ‘gola psovačica’, kako je kazao promotor knjige Šimo Ešić, može stati samo iza imena Bisere Alikadić, jer je samo ona mogla smisliti, a govori o društvenoj stvarnosti, “ono što je ona ponijela kao talog u svom životu i u svom stvaralačkom opusu”.Knjiga je aktuelna, ističe Ešić, puna naboja, života, puno stvaralačke invencije, i puna duha, mladalačkog bunta.

Foto: E. Muftarević
“Gola psovačica” je nastajala dugo godina, a ‘razasute papire’ je pjesnikinja Melida Travančić uspjela sakupiti u jedno djelo u kojem će ljubitelji poezije imati priliku da uživaju
Autorica Alikadić je navela da ono što je u mladosti nastojala da zapamti je ‘ko je od književnika, pjesnika, pisao snažne stihove’, a jedan od tih pjesnika, po njenom mišljenju, je Ilija Ladin koji je bio “pravi pravcati boem sa nekim svojim čudnim ponosom”.
Kaže da je u svoju poeziju utkala svjetske pisce, jer voli pametne stihove.
– Ja volim pametne stihove, stihove koji uzbuđuju. U svojoj poeziji sam upotrebljavala, djelimično, stihove mojih dragih pisaca, njihovih velikih i važnih poruka – pojasnila je Alikadić.


Knjiga “Gola psovačica” podijeljena je u devet ciklusa: Gargošanje, Noćno škakljanje, Silovana samoća, Izgori marenda, Jeđupkini cekini, Treća dob na metli, Otkuhaj i prokuhaj,Vragolanke i Dvije pjesme za prijateljicu.
Promotori knjige Šimo Ešić i Melida Travančić su zaključili da se još jednom potvrđuje da je Bisera Alikadić jedna od najoriginalnijih i najsnažnijih bh. pjesnikinja. (FENA)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: