Monografija ‘Scenografija: prostor za snove’ čuva trag u vremenu o tom umjetničkom izrazu

Monografija “Scenografija: prostor za snove; Narodno pozorište (1921–2021)” predstavljena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koji je i izdavač ovog vrijednog djela.

Monografija je posvećena historiji i razvoju scenografije kroz umjetnički rad brojnih domaćih i međunarodnih scenografa, pozorišnih slikara u najvažnijoj pozorišnoj instituciji Bosne i Hercegovine, Narodnom pozorištu Sarajevo.Idejna voditeljica projekta Monografije, rukovoditeljica tehničke službe Narodnog pozorišta Sarajevo scenografkinja Marijela Margeta Hašimbegović istakla je da je značaj monografije u tome što se prvi put objedinjuje kompletan arhivski materijal koji govori o scenografiji.

– Za 100 godina postojanja Narodnog pozorišta ova tema se nije obradila na ovakav način. U tome je njen značaj što smo uspjeli da sublimiramo svu ljepotu umjetničkog izraza naših najpoznatijih domaćih i međunarodnih scenografa, slikara itd. koji su ostavili bogat umjetnički opus radeći na sceni Narodnog pozorišta – kazala je Hašimbegović.

Uz nju autorski tim čine urednica Monografije Mirela Latić (teatrolog i komparativist), Igor Vučak (historičar umjetnosti i komparativist), Gradimir Gojer (reditelj, pisac i teatrolog), Amina Abdičević (savjetnica u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH), Tamara Sarajlić-Slavnić (lektor i viši kustos Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH), Branko Dursum (dizajner).

Realizaciju vrijednog i važnog projekta izdavanja Monografije omogućili su sponzori: Ministarstvo kulture i sporta KS, Potpredsjednik Federacije BiH, BH Telecom, BH Pošta, Sarajevska pivara, Ladies In, BellaArtes, Junuzović Kopex, Lutrija BiH, Inside by Ećo, BBI Real Estate.

Prijatelji projekta su Adriatic Osiguranje, Preporod, Prevent, Interlogistic, Gracija, Urban Magazin, Jobinvest.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: