Izložba “Imamo Muzej” izazvala veliku pažnju javnosti

Izložba „Imamo Muzej“ otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a u povodu 60. godišnjice rada ove kulturne institucije. Autorica izložbe je kustosica Đana Kukić, a prikazan je dio arhiva rada Muzeja tokom šest decenija.

– Na samoj izložbi nastojala sam predstaviti najvažnije muzejske dokumente iz arhiva Muzeja, novinske članke, fotografije, pozivnice, rukopise, kataloge, monografije, scenarija i sve ono iz čega se može vidjeti kako se nekad radilo u Muzeju tokom 60 godina. Izložen je i pažljivo izabran kolaž dijelova izložbi koje su moji prethodnici napravili u tom periodu – kazala je Kukić.

Dodaje da je naziv izložbe uzet iz naslova članka Radivoja Papića objavljenog u „Oslobođenju“ 26. decembra 1965. godine pod naslovom „Imamo Muzej književnosti“. Članak je napisan povodom odlaska osnivačice i prve direktorice Muzeja Razije Handžić sa čela ove institucije.

– Handžić je u periodu od 1955. do 1961. godine uspjela da osnuje instituciju koja je zahvaljujući radu i borbi uposlenika opstala i opstaje i dan-danas. Zato je ova godišnjica posebno važna jer se obilježava u veoma teškim vremenima za naš Muzej – kazala je Kukić.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović naglasila je da ono što je Muzeju dato na čuvanje nije malo.- Ima načina da se to i dalje izgrađuje. Zasto vas sa ponosom pozivam da pratite naš rad i ubuduće, da budete na strani onih koji grade, a ne na strani onih koji ruše. Drago mi je što mogu danas na ovoj izložbi pozdraviti bivšu direktoricu Medhiju Maglajlić i kustosicu Miru Miljanović. Bivši uposlenici, među kojima je i dugogodišnji direktor pokojni Aleksandar Ljiljak postavili su temelje i od svih tih ljudi mi smo učili kako se radi u Muzeju – kazala je Šehabović.

Ona se posebno zahvalila volonterkama i volonterima Prve gimnazije Sarajevo, pod vodstvom profesorice Jesenke Jessice Jusko.

– Oni su učestvovali u izlaganju postavke, slanju poziva, a vodit će i svakodnevne ture kroz ovu izložbu. Ova saradnje je vezana uz projekt koji već dugo godina zamišljamo – gdje bi djeca bili kustosi i kustosice našega Muzeja. Ovo radimo jer nam stvarno treba volonterski rad, ali i u simboličkom smislu želimo pokazati koliko je važan odgoj muzejske publike i da zapravo današnje generacije ne brinu o našoj baštini i da je sve u što se najviše možemo pouzdati mladost naše zemlje – kazala je Šehabović.

U kreativnom timu izložbe su i prof. Dejan Slavuljica, viša kustosica Tamara Sarajlić- Slavnić te direktorica muzeja Šejla Šehabović. Tehničku postavku izložbe radio je galerista Miralem Dizdarević. PR ovog događaja uradila je Mihneta Avdić. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine posebno zahvaljuje na volonterskom radu saradnicama Ifeti Lihić i Emi Muftarević. Produkciju izložbe podržali su Općina Centar, Općina Stari Grad Sarajevo, pokrovitelj je Grad Sarajevo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: