Otvorena izložba “Žene humanitarke”

Izložba “Žene humanitarke” otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu u organizaciji Francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.
Prema riječima ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic izložbu je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, a cilj je da se istaknu žene koje su često u sjeni.

“To su žene koje učestvuju u humanitarnom radu i to se dovoljno ne cijeni. Večeras ćemo imati priliku da vidimo kako su to moćne žene koje pomažu drugima. Radi se o izložbi koja neće ostati samo u Sarajevu već će proputovati cijelu zemlju i to ustvari jeste cilj. Kultura je takva da ide preko zidova i da ide dalje. Danas je zaista simboličan dan i posebno mi je drago što ovu izložbu otvaramo na Dan žena”

Kazala je ambasadorica Toudic.


Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je da ova institucija godinama radi na posebnom programu za feminističku javnost u Bosni i Hercegovini.


„Zahvaljujemo se Francuskom institutu u Bih u ovoj godini što današnji 8. mart obilježavamo jednom izložbom koja se obraća rastućoj feminističkoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Ova izložba, za razliku od našeg rada, koja se tiče lokalne historije žena, pokazuje stanje žena u pokretu, stanje ženskog rada. Historijski je vrlo važno da su se prve žene udruživale u organizaciji koje su se bavile humanitarnim radom.To je tada bilo vrijeme kada su se ženski prostori delegirali u neke sfere koji su smatrani manje bitnima. Današnje humanitarke direktno rizikuju sopstveni život i tijelo u borbi protiv društvene letargije. Na ovoj izložbi je je lijepo fotografski prikazano da se to dešava u širom svijetua“ kazala je Šehabović.


Izložba „Žene humanitarke“ otvorena je do 15. marta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Built with WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: